2015. január 20. 09:19 - Serion

Hazai helyzet

Sajnos korántsem olyan rózsás a helyzet a hazai zöld könyvtárügyben, mint például az Egyesült Államokban. A zöld könyvtár keresőkérdést a google-be beírva főként a Kulturális Innovációs Alapítvány Könyvtárát hozza ki eredményül. Azonban a KIA nem a klasszikus értelemben vett zöld könyvtár. Kialakításában nem, csak állományában nevezhető zöldnek, mivel környezetismerettel, környezetvédelemmel és mezőgazdasággal foglalkozó dokumentumok alkotják a gyűjteményét. Hasonló példa lenne az Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központ is, ahol a fenti témakörök mellett kertészeti, élelmiszeripari, vízügyi és vidékfejlesztési témakörökben találunk dokumentumokat.

Hazai példaként hozható könyvtár a 13. kerületi Radnóti Miklós Művelődési Központ (RaM), ahol megvalósulni látszik a külföldön tapasztalt fenntartható építkezés minden eleme. Nem véletlen tehát, hogy ebben a témakörben minden tartalomszolgáltató ezt az épületet hozza példának, mivel nehezen találnánk másikat. A helyi önkormányzat fizette a 3.5 milliárdos beruházást, a helyi érdekű klubbok és a MagyaRock Hírességek Csarnoka mellett ad otthont a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár egyik tagkönyvtárának. A BREEAM alapján épült intézményt hatalmas üvegfelületek borítják, tetőzetének egy részét növények borítják, amiket automatikus öntözőrendszer lát el a leghatékonyabb vízfelhasználás céljából. Vízelvezető funkciója mellett remek szigetelést is nyújt az épületnek. A fűtést távhő valamint VRV rendszer biztosítja amiket számítógépes rendszer irányít a szellőztető rendszerrel együtt, biztosítva a lehető legoptimálisabb energiahasználatot.

Sajnos látható, hogy hazai példákat nehezen lehet hozni a témakörben. A főként államilag fenntartott valamint önfinanszírozású könyvtárak nehezen engedhetnék meg magukban az új épületek kialakítását. Az IFLA már a '90-es évektől jelzi útmutatóiban, hogy világszintű probléma a finanszírozás hiánya könyvtárügyben, ez Magyarországon halmozottan igaz. Az állami intézményekben a mindennapos működéshez szükséges támogatás sem áll mindig rendelkezésre, és kétség kívül lehetetlen lenne az ilyen könyvtárakban jövőről és fenntarthatóságról beszélni, amikor az állományuk bővítésére vagy felújítására sem tudnak pénzt fordítani.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zold-konyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr67090835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása