2015. január 20. 08:43 - Serion

Külföldi példák

Budlong Woods Branch Library

 

Első példaként a Chicagóban található nyilvános könyvtárat mutatnám be. Az épületet 2003-ban építették a BREEAM szabvány alapján, majd LEED minősítést is szerzett. Az épület "különlegessége", hogy a tetőn egy 17 kW-os napelem rendszer található, ami fedezi a könyvtár szükségleteit, valamint rendszeresen tölt vissza a rendszerbe a könyvtár zárva tartása alatt. Az épület nagy részét üvegfelületek borítják amiket UV fóliákkal láttak el, megóvva az intézményben tárolt dokumentumokat a károsodástól.

A belső tér hűvösen tartása érdekében a tető egy részét fényvisszaverő anyaggal borították, valamint a parkolót aszfalt helyett betonnal borították, ezzel is hozzájárulva az épület hőháztartásának olcsóbb fenntartásához. Az épület készítésekor főként újrahasznosított, valamint a jövőben is újrahasznosítható anyagokat használtak (pl. gipszkarton, acélszerkezet). A helyi szabályozás (Chicago Energy Code) által előírtnál 18%-al hatékonyabb hűtő-fűtő berendezést használnak. Kialakításában fő szempont volt a fenntarthatóság, ezért a mosdókban a csapoknál elhasznált vizet a rendszer újra felhasználja a WC-k öblítésekor. 

 

Charlotte Mecklenbury Library and Children's Library of Charlottee

Az ImaginOn projekt keretében a gyerekkönyvtárat elbontották, hogy egy új, korszerű épületben nyithassa meg újra kapuit. Már az építkezés közben nagy hangsúlyt fektettek a fenntarthatóságra, a bontásból származó anyagok 100%-át újrahasznosította az építést végrehajtó vállalkozó, valamint az építésnél keletkező "szemét" 82%-át szintén.

Az épület ezüst LEED minősítést szerzett, köszönhetően a sok üvegfelületnek és az ismét újrahasznosítható építőanyagoknak. A leglényegesebb dolgok azonban a könyvtár működésében és szolgáltatásaiban találhatók. A könyvtár célja, hogy a fenntarthatóságot és a környezetvédelmet megismertesse a jövő nemzedékeivel, így gyerekkönyvtár lévén, rendszeresen programokat szervez, ahol a gyerekek játékok közben tanulhatnak a környezetünk megóvásának fontosságáról. Rengeteg dokumentumot tárul környezetvédelmi témakörben, de találhatunk benne multimédiás helyiséget, valamint külön tinédzsereknek kialakított részlegeket a gyermekkönyvtári terek mellett.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zold-konyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr157090775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása